MontRauxa

Porcausadela

  • MontRauxa
    • Fotos:Què és MontRauxa?

 “El Montseny és ple de supersticions i llegendes.”

Víctor Balaguer

MontRauxa és un projecte encapçalat pel músic Nan Mercader basat en la recerca i creació musical a partir dels sons que habiten el Massís del Montseny.

El contacte amb la vida cultural de poble i la proximitat de la gent, han provocat, a poc a poc, que ressorgís l’interès per la música autòctona, els tocs de festa, les manifestacions tradicionals i una creixent admiració pel Montseny, que ha anat estenent el seu magnetisme fins a fer germinar la llavor de MontRauxa.

Durant el procés de documentació i preproducció s’han capturat i analitzat rítmicament seqüències com el cant de la mallerenga, el puput, el so de l’aigua a les torrenteres, el vent a la fageda… A partir d’aquesta anàlisi, s’han creat diferents bases que han fet d’esquelet rítmic per a un seguit de composicions musicals.

Mentre es gravaven els sons en plena natura, l’equip MontRauxa s’ha submergit en la revisió de les faules i llegendes del Montseny i aquest imaginari ha impregnat totes les composicions.

En paral·lel a la feina de documentació, un luthier ha dissenyat tres seccions de tres tabals cadascuna, afinats per quintes.
A part dels tabals, els deu percussionistes de l’espectacle fan sonar elements com la guitarra d’ossos, els esquellots, els garbells, aixades, aigua, terra… La percussió és la protagonista i mostra la seva versatilitat amb sonoritats sorprenents.

Importants solistes del món tradicional fan costat a la percussió amb fiscorn, flabiol, tarota i viola de roda, així com una ballarina “dona d’aigua” que sorgeix de les profunditats per mostrar la seva dansa més sensual.

El projecte, que no ha parat de créixer i ramificar-se, té la intenció d’homenatjar el Montseny amb la reinterpretació de la seva vida sonora, la seva tradició i la seva mística.

Fem bategar el Montseny.
Fem MontRauxa.