Fred Martins

Porcausadela

  • Fred Martins
      • Fotos:Discografia

Para além do muro do meu quintal (Sete Sóis, 2015)
Acrobata (Dueto con Ugia Pedreira, 2011)
Guanabara (Sete Sóis, 2009)
Tempo Afora (Eldorado/Canal Brasil, 2008)
Raro e Comun (Universal/ MPB, 2005)
Janelas (Deckdisc, 2001)

Biografia

“Fred Martins és un compositor original, que toca un univers molt particular, interessant i poètic. Com a intèrpret, sempre es bo escoltar la seva música. Vaig gravar amb ell dues de les seves cançons: Novamente i Tempo Afora

Ney Matogrosso

Destacat entre els artistes de la seva generació, el cantant i compositor Fred Martins ofereix un repertori d’autor variat i molt relacionat amb l’artesania de la cançó brasilera. Amb un estil molt particular i contemporani, les seves composicions dialoguen amb la samba, la bossa nova i el nordeste modal, barrejant també elements de rock i altres estils.

El talent del compositor va ser reconegut pel prestigiós Premi VISA de música brasilera (9a edició, 2006), on li van concedir el guardó màxim: Millor Compositor per vot unànim del públic i el jurat..

Les seves composicions també van ser gravades per Renato Braz (Por um Fio), Ney Matogrosso (Tempo Afora i Novamente), Maria Rita (Sem aviso i Perfeitamente), Zélia Duncan (Hóspede do tempo i Flores), entre d’altres. Fred Martins va participar als festivals internacionals Lula World Festival (Toronto), Músicas Portuarias, Cantos na Maré, (Galicia) al el Festival Jawhara (Marroc), Festival de Músicas do Mundo a Vila Real (Portugal), entre d’altres esdeveniments.

Actualment, participa com a compositor i intèrpret a l’espectacle “Utopía” de María Pagés, inspirat en l’obra de Óscar Niemeyer i està treballant en el seu primer disc en solitari: Para além do muro do meu quintal. Aquest nou àlbum s’estrenarà a Europa amb músiques representatives dels seus 20 anys de carrera i hi participen músics de Brasil, Galícia, Portugal i Argentina.

Sobre el disc: Para além do muro do meu quintal

Fred Martins grava a Lisboa el seu primer disc publicat a Europa. .Para além do muro do meu quintal (que vol dir “Més enllà del mur del meu pati”) és un dels versos del poema Noite de S. João de Alberto Caeiro (Fernando Pessoa), musicalitzat per Fred Martins, dóna nom al primer àlbum d’aquest artista brasiler creat d’aquesta banda de l’Atlàntic.

Amb un estil particular i contemporani, les seves composicions deltil·len fluïdesa i densitat estètica. Són al mateix temps arriscades però de fàcil memòria. Dialoguen amb la bossa nova de João Gilberto, la samba Paulinho da Viola, Nelson Cavaquinho e Cartola, incloent el nordest modal brasiler i també algunes pinzsellades de blues i rock. Seguint el llinatge d’autors com Noel Rosa, Vinícius de Moraes o Chico Buarque, la poesia traspassa com un tot tota la feina de l’autor i intensifica aquí la seva presència, no no més en l’esmentada cançó poema de Fernando Pessoa, com també en l’associació freqüent amb els poetes Marcelo Diniz (Depressa a vida passa), Manoel Gomes (Poema Velho), Fred Girauta (Meu silêncio), Roberto Bozzeti (Terras do Sem Fim) i Alexandre Lemos (Novamente).

Tenint com a fil conductor la veu i la guitarra de Fred Martins, les cançons reben un tractament camerístic i predominantment acústic o electroacústic. A més, el violoncel de Sergio Menem guanya relleu, entre les percussions de Márcio Bahia i Alexandre Frazã i la sonoritat àrab del cumbus (instrument típic de Turquia) i mediterrània, de l’ús extraordinari del cavaquiño brasiler.

Participen especialment en aquest àlbum la cantant capverdiana Nancy Viera i el cantant paulista, Renato Braz a la cançó Terras do Sem Fim, tema que s’apropa a l’imaginari amazònic brasiler. També col·laboren en aquest treball discogràfic, els músics Bony Godoy al contrabaix, Marcelon Martins a les flautes i Pedro Pascual a l’acordió diatònic. El disc Para além do muro do meu quintal, ha estat produït pel pianista, Paulo Borges.