Alberto Alcalá

Porcausadela

Alberto Alcala

  • Alberto Alcalá
      • Fotos:Discografia

Ensayo y error (Oido records, 2013)

SER ANDALÚS I MÚSIC

“Alberto Alcalá. Ser andalús i músic és una doble responsabilitat pel què té de compromís amb la identitat i la llibertat. Ser independent i moure’s a voluntat pels terrenys de la imaginació i al mateix temps anclar-se als trets formals de tota una tradició secular de sonoritats i ressons ancestrals. Alberto Alcalá serveix en ambdós terrenys amb l’encert i el bon gust de qui vol ser una mica més, sense deixar de ser el què ja vam ser. Ressona al andalús de sempre i obre les portes al futur que serem, amb la lucidesa del que sap bé que l’ofici requereix cura i perseverança, per aquesta raó crec en ell i en les moltes satisfaccions que la seva música ens anirà portant al llarg de la seva carrera.

Llarga vida a la imaginació i al enginy, Alberto s’ha posat mans a l’obra i és només qüestió de temps de que ens serveixi una i una altra vegada el vas generós de l’emoció i l’alegria.

Javier Ruibal

Biografia

Alberto Alcalá neix a Antequera (Málaga) el 1986, iniciant-se en el món de la música al 1997, amb només 11 anys quan comença a estudiar flamenc amb el guitarrista Paco de Antequera. Tot just complerta la majoria d’edat, amb algunes cançons pròpies es trasllada a Granada, on estudia Filologia Hispànica i comença a tocar als locals com La Tertulia, El Entresuelo o La Telonera.
A Granada, la seva música es converteix en un “mitja de manutenció”, obrint-se amb actuacions als escenaris de fora de la seva ciutat. Aquest periple el va permetre compartir cartell o fer de teloner d’artistes com León Gieco, Santiago Feliú, Paco Ibáñez, Jorge Drexler, Pablo Guerrero, Javier Ruibal, Pancho Varona, Concha Buika, Iván Ferreiro o Antonio García de Diego entre altres.
Simultàniament es presenta al Certament de Cançó d’Autor per diverses ciutats de la geografia espanyola, aconseguint reconeixements com el Primer Premi al Certament Nacional de cantautors “Cantigas de Mayo” (Murcia 2007), Primer Premi al Certament Intergeneracional de cantautors “Abril para vivir” (2008), Primer Premi al Certament de joves cantautors (Burgos 2011) o el Primer Premi i Premio del públic al Certament Nacional de Cantautors (Elx 2011) entre altres.
Influenciat per músiques d’arrel com el flamenc, la bossa nova la cobla o el tango i amb profundes inquietuds literàries. Alberto Alcalá concep la composició com un procés creatiu on la música i la paraula han de fluir emparades per la tradició, sense deixar de banda la originalitat i els nous camins.